Den 4/6 släpptes den första delen i Susannes nya feelgood-serie, ”En sång för oss (i moll & dur)” i alla format, och den har redan fått fantastiska recensioner. Susannes deckarserie om hittills sex böcker, alla med Cilla Fallander i huvudrollen, har tills vidare tagit en paus.
Susanne Fellbrink skrev 2022 kontrakt med danska Gyldendal som har översatt hela Cilla Fallander-serien till fem olika språk.
I Sverige är det Bokfabriken som ger ut både feelgood- och deckarserien.
Varför har du bytt genre?
Jag skulle inte säga att jag har bytt genre, snarare lagt till en till min repertoar. Så som världen ser ut i dag så ville jag bidra med en varm berättelse med godhjärtade människor som vill varandra väl, även om det givetvis ändå skaver på sina håll. I den här boken, En sång för oss (i moll & dur), så har jag förflyttat handlingen till Ångermanland, närmare bestämt till en fiktiv by i närheten av Näsåker. Cilla-serien får pausa ett tag för just nu älskar jag att vara på Solglittra Hälsogård med Nora och vännerna.
När bestämde du dig för att prova författaryrket?
År 2018, vid 52 års ålder, bestämde jag mig för att ta ett studielån och satsa ett år av mitt liv på att få manuset som jag hade hållit på med i många år klart. Det blev Än sjunger hon inga sånger. I januari 2019 skickade jag det till fem förlag och fick positiv respons från tre av dem, men det blev med Printz Publishing jag skrev avtal. Första delen i min deckarserie som utspelar sig i Sundsvall släpptes i januari 2020 och fick en fin start med fina recensioner och många nöjda läsare. Uppföljaren, Än klappar hjärtat, släpptes redan i juni samma år och del tre släpptes i januari 2021.
Sju böcker på fyra år, spottar du ur dig böcker?
– Absolut inte. Det ligger många timmar och månader bakom varje bok och den första tog flera år att skriva. Men våren 2019 när jag fick mitt förlagskontrakt blev jag så glad att jag i rena euforin direkt började skriva på en uppföljare. Jag tänkte också att om min debut skulle bli totalsågad, skulle jag kanske inte våga skriva fler böcker. Därför såg jag till att uppföljaren nästan var klar innan den första släpptes. Eftersom jag jobbar som frilansare i underhållningsbranschen så blev ju dessutom alla mina jobb inställda under 2020 så jag använde en stor del av tiden till att skriva även den tredje delen. Så det bara råkade bli så detta år. Därefter har förlaget släppt cirka en bok per år.
Varför blev det deckare?
– Det beror till viss del på att jag för ett studieförbunds räkning anordnade en skrivarkurs i Sundsvall och den lärare vi anlitade ville hålla en deckarskrivarkurs. När det vid kursstart fanns en plats kvar hoppade jag också på kursen och började då på manuset till Än sjunger hon inga sånger. Men jag skriver inga ”vanliga” deckare då det inte förekommer några polisutredningar eller poliser i mina böcker. Vi får följa den högkänsliga artisten Cilla Fallander och flera andra karaktärer som hamnar i många besvärliga situationer och sakta men säkert vävs deras öden ihop. Böckerna innehåller också mycket relationsproblem, utanförskap, vänskap (eller avsaknaden av den) och hur man tvingas tackla Jante i en småstad.
Är din huvudkaraktär en tuff och råbarkad kvinna som löser brott?
– Tvärtom! Jag ville inte att min huvudkaraktär skulle vara en självsäker och hårdnackad person som äter brottslingar till frukost, jag ville beskriva en högkänslig kvinna men med ett väldigt driv gällande sitt yrkesliv. Hon jobbar ju i underhållningsbranschen och älskar att stå på scenen och sjunga men som privatperson är hon mycket blyg och introvert. Det är inte ovanligt när det gäller artister, men svårt för många att förstå. Så jag skulle vilja säga att mina böcker innehåller en hel del annat utöver de brott som sker. Sundsvalls Tidnings kulturredaktör skrev att böckerna handlar om en kvinnas liv och strävanden i nutid men med brott och spänning som dramatiska drivhjul och det tycker jag stämmer bra med hur jag vill förmedla mina berättelser. Hon har även benämnt mina böcker som gastkramande stridsskrifter för de försyntas rätt att finnas, och det håller jag verkligen med om.
Cilla Fallander tycks påminna en hel del om dig, skriver du om dig själv?
– Jag har valt att placera mina påhittade historier i miljöer som jag känner väl till (gräv där du står heter det ju) och visst finns det mycket som påminner om mig när det gäller Cillas personlighetstyp. Men ska jag vara ärlig så lånar jag av mig själv till alla karaktärer i mina böcker.
Hur många böcker har du planerat i din serie?
– Det är svårt att säga och det beror givetvis på hur många som tycker om att läsa dem för att jag ska kunna fortsätta skriva. Fram tills nu har det blivit sex delar i Cilla Fallander-serien, men jag tror att det blir fler. Just nu fokuserar jag på uppföljaren i min nya feelgoodserie. För min egen del hoppas jag få komma ut och föreläsa och träffa läsarna. Kanske sjunger jag en låt också om det önskas.