Susanne Fellbrink

image

Författare

Den åttonde november 2022 släpptes den femte delen i Susannes deckarserie med Cilla Fallander i huvudrollen, Än porlar mörka vatten.

Susanne Fellbrink har skrivit kontrakt med danska Gyldendal som ska översätta hela Cilla Fallander-serien till minst sex olika språk.
I Sverige är det Bokfabriken som ger ut serien.

När bestämde du dig för att prova författaryrket?

År 2018, vid 52 års ålder, bestämde jag mig för att ta ett studielån och satsa ett år av mitt liv på att få manuset som jag hade hållit på med i många år klart. Det blev Än sjunger hon inga sånger. I januari 2019 skickade jag det till fem förlag och fick positiv respons från tre av dem, men det blev med Printz Publishing jag skrev avtal. Första delen i min deckarserie som utspelar sig i Sundsvall släpptes i januari 2020 och fick en fin start med fina recensioner och många nöjda läsare. Uppföljaren, Än klappar hjärtat, släpptes redan i juni samma år och del tre släpptes i januari 2021.   

Fem böcker på tre år, spottar du ur dig böcker?

     Absolut inte. Det ligger många timmar och månader bakom varje bok och den första tog flera år att skriva. Men våren 2019 när jag fick mitt förlagskontrakt blev jag så glad att jag i rena euforin direkt började skriva på en uppföljare. Jag tänkte också att om min debut skulle bli totalsågad, skulle jag kanske inte våga skriva fler böcker. Därför såg jag till att uppföljaren nästan var klar innan den första släpptes. Eftersom jag jobbar som frilansare i underhållningsbranschen så har ju dessutom alla mina jobb blivit inställda under 2020 så jag använde en stor del av tiden till att skriva den tredje delen. Så det bara råkade bli så detta år. Därefter har förlaget släppt en bok per år. Vi får se om jag ska öka takten igen inför kommande år.

Varför blev det deckare?

   – Det beror till viss del på att jag för ett studieförbunds räkning anordnade en skrivarkurs i Sundsvall och den lärare vi anlitade ville leda en deckarskrivarkurs. När det vid kursstart fanns en plats kvar hoppade jag också på kursen och började då på manuset till Än sjunger hon inga sånger. Men jag skriver inga ”vanliga” deckare då det inte förekommer några polisutredningar eller poliser i mina böcker. Vi får följa artisten Cilla Fallander och flera andra karaktärer som hamnar i många besvärliga situationer och sakta men säkert vävs deras öden ihop. Böckerna innehåller också mycket relationsproblem, utanförskap, vänskap (eller avsaknaden av den) och hur man tvingas tackla Jante i en småstad.

Är din huvudkaraktär en tuff och råbarkad kvinna som löser brott?

   – Tvärtom! Jag ville inte att min huvudkaraktär skulle vara en självsäker och hårdnackad person som äter brottslingar till frukost, jag ville beskriva en högkänslig kvinna men med ett väldigt driv gällande sitt yrkesliv. Hon jobbar ju i underhållningsbranschen och älskar att stå på scenen och sjunga men som privatperson är hon mycket blyg och introvert. Det är inte ovanligt när det gäller artister, men svårt för många att förstå. Så jag skulle vilja säga att mina böcker innehåller en hel del annat utöver de brott som sker. Sundsvalls Tidnings kulturredaktör skrev att böckerna handlar om en kvinnas liv och strävanden i nutid men med brott och spänning som dramatiska drivhjul och det tycker jag stämmer bra med hur jag vill förmedla mina berättelser.

Cilla Fallander tycks påminna en hel del om dig, skriver du om dig själv?

   – Jag har valt att placera mina påhittade historier i miljöer som jag känner väl till (gräv där du står heter det ju) och visst finns det mycket som påminner om mig när det gäller Cillas personlighetstyp. Men ska jag vara ärlig så lånar jag av mig själv till alla karaktärer i mina böcker.

Hur många böcker har du planerat i din serie?

– Det är svårt att säga och det beror givetvis på hur många som tycker om att läsa dem för att jag ska kunna fortsätta skriva. Men just nu vet jag att det blir minst sex delar i Cilla Fallander-serien. Troligtvis fler.  Kanske skriver jag också något helt annat än Cilla-böckerna framöver. För min egen del hoppas jag få komma ut och föreläsa och träffa läsarna. Kanske sjunger jag en låt också om det önskas.

Röster om

Oväntat spännande debutdeckare. Susanne Fellbrink har en ruggig förmåga att beskriva det krypande obehag som de flesta kvinnor känner igen.

Lotta Olsson Dagens Nyheter

En uppfriskande debut som bjuder på underhållande läsning i flera bemärkelser.

Johannas deckarhörna

Susanne Fellbrink har på sätt och vis skrivit två böcker, en otäck deckarhistoria och en feelgood-story om en kämpande artist som försöker lyckas utan att behöva flytta till Stockholm. Men hon får ihop delarna bra och spänningen hålls uppe hela boken igenom.

Aftonbladet Söndag

Passar när du vill ha något som är lätt att smälta, som både är spännande och underhållande.

Olivias deckarhörna

Det märks att Susanne Fellbrink vet vad hon skriver om.

Dast Magazine

En spännande bladvändare som fängslar från första sidan och ger en hel del kalla kårar.

Agneta Norrgård

Välkomponerad historia som känns aktuell, engagerande och originell.

Boktokig

En käftsmäll för cyniska delar av musikindustrin, men här finns också mycket värme och humor, liksom massor av spänning naturligtvis. Det är dessutom författarens bästa bok hittills.

Kapprakt

Susanne Fellbrink beskriver Sundsvall väl med lagom mycket detaljer, och med kärlek.

Lottens Bokblogg

En fascinerande berättelse om avundsjuka, besatthet och våld i hemmet.

Agneta Norrgård

Karaktärerna är tydliga och flera olika miljöer får fokusljus på sig, som exempelvis den hårda media-branschen. Spänningen ökar gradvis och det är inlevelsefullt och skickligt skrivet.

Annette Larsson, BTJ

Jag är imponerad över Susanne Fellbrink som på kort tid tagit en välförtjänt plats bland svenska deckarförfattare med en serie som fyller ett tomrum jag inte ens visste fanns.

Lottens Bokblogg

En gastkramande stridsskrift för de försyntas rätt att finnas – Susanne Fellbrinks nya bok är en psykologisk rysare

Sundsvalls Tidning

Alla läsare är bara att gratulera; "Än porlar mörka vatten" är Susanne Fellbrinks bästa bok hittills.

Kapprakt

Intensiv, högt tempo,välskriven, rejält känslofylld och en helt galen nagelbitare till bok!

Kustboktanten

Susanne har förmågan att skapa en krypande spänning som håller läsaren i sitt grepp ända till sista sidan

Aftonbladet

Visar att det går att skapa intensiv spänning utan skymten av en polisutredning. Och har den något inslag av feel good så är det att den är just vad folk med känsla för fair play vill läsa.

image

1. Än sjunger hon inga sånger (13/1 2020)

Cilla Fallander har alltid levt för musiken, men en händelse i det förflutna satte stopp för en heltidskarriär som artist. I stället arbetar hon nu som nattredigerare på Sundsvalls Tidning, samtidigt som hon försöker hantera livspusslet med äktenskap och två små barn samt sångframträdanden på helgerna. När hon får idén att starta en showgrupp bestämmer hon sig: det är äntligen dags att satsa på musiken fullt ut.

 

Samtidigt sprider sig en isande oro i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare, och några är spårlöst försvunna. Cilla börjar mer och mer känna sig övervakad i sin villa och när en personlig tragedi slår till blir hon tvungen att börja nysta i brotten som drabbat staden.

I ett bortglömt hus inte långt därifrån smider en man sina planer. Han längtar efter sällskap. Längtar efter någon som kan sjunga för honom. Och han har siktet inställt på Cilla …

Än sjunger hon inga sånger är en riktig bladvändare till deckare, som blandar ryslig spänning med inblickar i den inte alltid så glamourösa artistbranschen.

image

2. Än klappar hjärtat (3/6 2020)

Det är sommartider i vackra Sundsvall, och snart ska studenternas rop ljuda. Artisten Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag efter vinterns dramatik. Hon ska agera projektledare för nyöppningen av en galleria i stan, och planerna är storslagna. Men redan första kvällen går saker och ting fruktansvärt fel och under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla får till slut en stark känsla av att det är någon som sätter käppar i hjulen för henne, vilket får katastrofala följder. Men varför?

Samtidigt smider en man i en annan del av landet mörka planer. Han har länge sökt efter kvinnan och barnet som en gång flydde från honom, och nu har han äntligen fått ett tips. Och spåren leder honom till Sundsvall.

Än klappar hjärtat är den andra delen i deckarserien om sångerskan Cilla Fallander, som blandar pirrande spänning med dråpliga inblickar i underhållningsbranschen. Den första delen, Än sjunger hon inga sånger, släpptes i januari 2020.

image

3. Än klämtar klockan (13/1 2021)

Showartisten Cilla har en tuff höst bakom sig. Med löften och smicker lyckades en omtalad skivbolagsdirektör få med henne i en av landets största dokusåpor, Stjärnfabriken, där talangfulla människor slåss om en musikkarriär inför miljonpublik. Men tv-inspelningen blev inte alls vad Cilla hade tänkt sig... Nu är det nyårsafton, och snart ska klockorna ringa. På Hotell Södra Berget i Sundsvall förbereder sig Cilla och hennes showgrupp inför kvällens föreställning.

Men det Cilla inte vet är att produktionsgänget från Stjärnfabriken också har checkat in – för en kickoff.

Samtidigt som en snöstorm väller in över staden försvinner gäster på det stora hotellet, en efter en. Går det en mördare lös mitt bland allt nyårsfirande?

Än klämtar klockan är Susanne Fellbrinks tredje del i den charmiga deckarserien om Cilla Fallander. På ett unikt sätt blandar Fellbrink underhållning och vardagsrelationer med ryslig spänning – mitt i vackra Sundsvall.

Ny

image

4. Än brinner lågan (20/1 -2022)

Artisten och mångsysslaren Cilla Fallander startar en festvåning i Sundsvall, vilket inte går helt smärtfritt. Förutom problem med illasinnade kockar och okända inkräktare hör hon konstiga ljud inifrån fläktrummet. Men bara på nätterna och bara när hon är ensam kvar. En natt när hon är på väg därifrån gör hon en fruktansvärd upptäckt i en sopcontainer och kastar sig handlöst ut i den kalla vinternatten. I en annan del av stan hotas den unga Alva av sin manipulerande pojkvän, samtidigt som tvåbarnsmamman Julia har fastnat i ett spelberoende och änkan Milly kämpar för att rädda sin vuxne son ur hans drogmissbruk.

De tre kvinnorna möts i Cillas festvåning och en oväntad vänskap uppstår medan deras öden vävs samman. De hamnar ofrivilligt i en droghärva där längtan efter pengar ställer allt på sin spets.

Någon kommer att dö. Än brinner lågan är fjärde delen i serien om artisten Cilla Fallander.

Inläsare för ljudboken är Gunilla Leining

Kommande

image

5. Än porlar mörka vatten (8/11-22)

Cilla Fallander har efter många turbulenta år bestämt sig för att lämna sin eventlokal. En av de sista festerna hon arrangerar är välkomstpartyt inför Melodifestivalens deltävling som ska hållas i Sundsvall. Det blir upptakten till en tillvaro där Cilla känner sig iakttagen och upptäcker att både bekanta och samarbetspartners plötsligt drar sig undan henne. Uppdrag hon redan har fått bokas plötsligt av utan förklaring och livet som frilansare ser ut att bli tufft. När hon mår som sämst kommer nyinflyttade Hannele in som en frisk fläkt i Cillas liv och hon får en ny och spännande väninna som på flera sätt vill sätta Sundsvall på kartan. Hannele vill dra in Cilla i sina storslagna planer men Cilla, som egentligen har fått nog av allt vad underhållning heter, smittas av Hanneles energi och generositet och faller till föga.

I samma veva får Cillas vän och musikerkollega Meja ett fruktansvärt sjukdomsbesked och hennes liv ställs på ända. Hon blir plötsligt fånge i sitt eget hem, men när Cilla berättar om det märkliga som sker omkring henne bestämmer sig Meja för att använda sin sista tid till att försöka ta reda på vad som pågår i stan, främst för att hjälpa Cilla men även för att lindra sin egen ångest. Hon häpnar över det hon får veta, men Cilla vill inte tro henne. Inte förrän det är för sent och både karriär, äktenskap och liv står på spel i en stor härva av lögner och svek.

Vem kan man egentligen lita på och vad döljer sig bakom människors fasader?

Barnböcker

image

Dagisboken och Dagsiskivan

Susanne skrev boken med tillhörande sånger när hennes barn skulle börja på dagis. Den handlar om Axel och hur en dag på dagis kan se ut. Roliga sånger om varje moment hör till boken. Idé, text och musik Susanne Fellbrink, Bilder Jessica Lundquist. Bok+skiva, 200:- + frakt, för beställning maila till forfattarsusanne@gmail.com så får du mer info

Beställ Dagisboken och skivan här

image

Djurpark på villovägar

Låtarna kommer ifrån musikalen Djurpark på villovägar (se under vinjetten musik). Idé, text och musik Susanne Fellbrink Skiva 100:- + frakt, för beställning maila till forfattarsusanne@gmail.com så får du mer info.

Beställ Djurpark på villovägar